Pieve di Tremosine

Aan de westoever van het Gardameer in de Italiaanse provincie Brescia ligt de gemeente Tremosine. Tremosine heeft ongeveer 2000 inwoners die verdeeld zijn over 18 kleine dorpjes. Eén van die dorpjes is Pieve, dat op de top van een 413 meter hoge klif ligt. Pieve behoort, als deel van Tremosine, tot één van de ‘Borghi più belli d’Italia’: de mooiste stadjes van Italië.

Geschiedenis

Aangetrokken door de rijke vegetatie en het overvloedig aanwezige water trokken vanaf 11.000 voor Christus mensen vanuit het zuiden naar het Gardameer en vormden de eerste nederzettingen. Pieve was tot het einde van de 19e eeuw slechts bereikbaar te voet of per ezel via een steil voetpad, de ‘Sentiero del Porto’ genaamd. In de decennia daarna begon men met de bouw van in totaal drie kabelbanen, maar het duurde tot mei 1913 eer het dorp door de aanleg van de Porto-Pieve-Vesio over de weg bereikbaar werd.

Bezienswaardigheden Pieve di Tremosine

De aantrekkingskracht van Pieve wordt voor een deel gevormd door de pitoreske ligging. Het eeuwenoude plaveisel van de ‘Sentiero del Porto’ is nog steeds begaanbaar en te voet kunt u Pieve bereiken via deze prachtige wandelroute. In het dorpje staan het oude stadhuis van Tremosine, de stadsbibliotheek aan het Piazza Marconi en de San Giovanni Battista (Johannes de Doper) kerk. Deze kerk werd rond 1570 gebouwd en is voor publiek toegankelijk, zodat u de mooie fresco’s uit de 17e en 18e eeuw kunt bewonderen en prachtig houtsnijwerk dat tussen 1700 en 1729 door kunstenaar Giacomo Luchini gemaakt is.

Griezelterrassen

Van recenter datum, maar niet minder indrukwekkend zijn de beroemde ‘griezelterrassen’ in Pieve. Het verdient een portie durf, of een rotsvast vertrouwen in de architect, om op een terras plaats te nemen waaronder een diepte van zo’n 350 meter gaapt. Wie dapper genoeg is wordt beloond met een magnifiek uitzicht over het Gardameer en de omgeving. De bekendste ‘griezelterrassen’ zijn van Hotel Miralago en Hotel Paradiso.

Porto-Pieve-Vesio

Vanaf Piazza Arturo Cozzaglio, waaraan ook het ‘griezelterras’ van Hotel Miralago ligt, heeft u een fantastisch vergezicht op het Gardameer en de tegenover gelegen Monte Baldo. De weg van en naar Pieve via de Porto-Pieve-Vesio wordt de mooiste weg ter wereld genoemd, het is dan ook geen wonder dat de route vaak als achtergrond voor reclames wordt gebruikt. De filmploeg van de 22e James Bondfilm Quantum of Solace, met Daniel Craig in de hoofdrol, streek hier in 2008 neer om spectaculaire achtervolgingsscènes te filmen.