Mantua bezienswaardigheden

Zo’n 50km ten zuiden van het Gardameer ligt Mantua. Een bezoek aan deze stad mag niet ontbreken tijdens uw vakantie. Het ademt één en al historie uit. De sfeervolle straten en oude gebouwen brengen u terug in de tijd. Mantua staat vooral bekend om de vele kerken en indrukwekkende stadspaleizen die er te vinden zijn. De stad was groots ten tijde van de Renaissance. En dat is ook anno nu nog steeds terug te zien.

Palazzo Ducale di Mantova

Op het hoogtepunt van de rijkdom van Mantua, was de familie Gonzaga van grote invloed. De paleizen uit die tijd zijn gebouwd in hun opdracht. Het grootste en meest indrukwekkende stadspaleis, is het Palazzo Ducale di Mantova. Het is een groot complex van aan elkaar grenzende gebouwen.

Het Palazzo Ducale di Mantova was tussen de 14de en 17de eeuw het onderkomen van de adellijke familie Gonzaga. Het kent ruim 500 kamers maar ook meerdere tuinen en pleinen. Zo is het bijna een kleine stad op zich, waar u urenlang doorheen kunt dwalen. De muur- en plafondschilderingen zijn bewaard gebleven.

Kunstcollecties in de paleizen

In de buitenwijken van de stad, komt u bij het Palazzo del Te. Dit paleis is het voormalig buitenverblijf van de Gonzaga familie. Het wordt gezien als het meesterwerk van architect Giulio Romano. Tegenwoordig is er een collectie van Mesopotamische kunst te bewonderen.

Een wat recenter bouwwerk, is het Palazzo d’Arco. Het werd gebouwd in 1784 in opdracht van de familie D’Arco. De oorspronkelijke aristocratische uitstraling is nog altijd behouden gebleven. De schilderijencollectie die er te zien is, maakt uw bezoek compleet.

De Dom van Mantua

Religie is groot in Italië. Het is dan ook niet vreemd dat hier een groot aantal heiligdommen te vinden zijn. De Dom van Mantua is in de loop van de eeuwen veranderd, mede doordat het een paar keer verwoest is door brand. Het interieur is van de hand van de eerder genoemde architect Giulio Romano. De façade dateert uit de 18de eeuw en is het toonbeeld van de Gotische architectuur.

Een bedevaartsoord in de stad

Misschien wel het bekendste heiligdom van Mantua, is de Basilica di Sant’Andrea. Ook hier was de familie Gonzaga de opdrachtgever. Dit keer kreeg de beroemde architect Leon Battista Alberti de opdracht. In de periode van de Renaissance, was deze basiliek een waar pelgrimsoord. De gelovigen kwamen hun eer bewijzen aan het relikwie, een flesje met het bloed van Christus.