Brescia

Brescia is een mooie en interessante stad, die op ongeveer 35 kilometer van het Gardameer ligt. Met ongeveer 200.000 inwoners is het, na Milaan, de tweede stad van de Italiaanse streek Lombardije. Het stadje heeft een rijke geschiedenis die terug te zien is in het historisch centrum door de vele bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd, Middeleeuwen en Renaissance.

Het oude centrum

De meest noemenswaardige bezienswaardigheden van Brescia bevinden zich in de buurt van het Piazza della Loggia en het Piazza del Duomo. Aan de Piazza della Loggia, het historische centrum van de stad, ligt het Palazzo Communale of de Loggia, een paleis uit de 16e eeuw wat tegenwoordig dienst doet als stadhuis. De benedenverdieping van het paleis heeft gedeeltelijk de vorm van een open galerij met prachtige, majestueuze bogen. Aan het Piazza della Loggia staat ook de Torre dell’Oroglio. Deze klokkentoren is voorzien van een prachtig astronomisch uurwerk gekenmerkt door twee figuren die de uren slaan.

Monumentale gebouwen

Aan de oostkant van het Piazza del Duomo staan maar liefst drie monumentale gebouwen. De Broletto is een stadspaleis daterend uit 1230 dat oorspronkelijk gebouwd is als raadhuis. De Broletto vormt één geheel met Torre del Popolo en de kerk van de heilige Agostino. De oude monumentale domkerk, die ook wel Rotonda of ronde kerk wordt genoemd, dateert uit de 12e eeuw. De Rotonda bevindt zich lager dan de rest van het plein. De oude dom is gebouwd op de fundamenten van een kerk uit de achtste eeuw. De crypten van deze oude kerk kunt u tegenwoordig nog steeds bezoeken. In 1604 werd opdracht gegeven tot het bouwen van een nieuwe dom, de Duomo Novo. De bouw van deze dom werd echter pas voltooid in het begin van de 19e eeuw. De dom heeft een zeer karakteristieke koepel van maar liefst 82 meter hoog, één van de hoogste koepels van Italië.

Via dei Musei

Vanaf het Piazza del Duomo wandelt u de Via dei Musei in, de oude hoofdstraat van Brixia, de naam van Brescia in de Romeinse tijd. Halverwege de Via dei Musei vindt u het Piazza del Foro. Hier bevinden zich enkele indrukwekkende resten van onder andere een Capitolijnse tempel en een Romeins theater dat zich op het oude Romeinse Forum heeft bevonden. Het monumentale Romeinse forum en het complex van het Klooster van Santa Giulia zijn opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco.